Mijn ontdekkingsreis door het leren en gebruiken van de Oekraïense taal.

Deel 1: de lange opstarttijd

Normaal gesproken werk ik als taalcoach en help ik mensen met het leren van Nederlands & Engels. Dit is ontzettend leuk om te doen! Ik vind het belangrijk om te weten hoe mijn studenten (vooral volwassenen) zich voelen. Mijn idee is dat dit alleen kan als je zelf ook nog student bent. Nadat je iets hebt geleerd vergeet je over het algemeen hoe het was om het niet te kunnen!

Ik leer zelf Oekraïens en om eerlijk te zijn is mijn reis niet helemaal over rozen gegaan. Als ik heel eerlijk ben tegen mezelf doe ik dit eigenlijk, af en aan, al zo’n 10 jaar.

Waarom? Omdat ik mijn draai er niet in kon vinden. Materialen zijn moeilijk te krijgen en soms verschrikkelijk droog, het is niet een taal die je ontzettend makkelijk kunt oefenen of die je constant om je heen hoort.

Maar… dit is allemaal een excuus! Ja, je leest het goed. Eigenlijk zijn al die zaken excuses voor het feit dat ik te bang was om fouten te maken, om er achter te komen dat ik het eigenlijk niet kan, om voor mezelf af te gaan.

Waarschijnlijk verwacht je dit niet van een taalcoach…maar wij zijn ook maar mensen. Sterker nog…omdat ik deze gevoelens ken kan ik beter met mijn studenten omgaan. Ik snap hen want ik ben één van hen!

Het wordt beter trouwens, maar daarover de volgende keer meer!

Ik zal je elke week op de hoogte houden van de ontwikkelingen in mijn eigen taalreis, met alle ups en downs die daarbij komen kijken.

Groeten, Jacqueline

Leave a reply

required