De vorige keer heb ik geschreven over de emoties die komen met het leren van (bijvoorbeeld) een andere taal. En hoe je kan proberen hiermee om te gaan.

Graag wil ik dit nu verder uitbreiden. Juist omdat er heel sterke emoties los kunnen komen op het moment dat het leren niet gaat zoals je het zelf wilt. En ALS dit gebeurt..betekent dat dan dat JIJ niet goed genoeg of slim genoeg bent??

Het antwoord hierop is: natuurlijk niet! Leren gaat niet in een rechte lijn steeds maar beter met nooit slechte dagen of dipjes.

 

Veel gehoorde frustraties

– Ik ben al 5 maanden bezig en ik kan dit nog maar. Maar volgens mij (of anderen) zou ik veel meer moeten kunnen.

– Normaal gesproken leer ik behoorlijk goed en dit lijk ik er niet in te krijgen. Is er iets mis met me?

– Gisteren wist ik dit nog en vandaag lijk ik alles wel vergeten te zijn terwijl ik het al duizend keer herhaald heb!

– Ik heb het gevoel dat ik de taal nog steeds niet kan gebruiken.

– Ik ben toch volwassen…dat betekent dat ik de nieuwe taal niet als een 4-jarige wil praten. Ik moet toch gewoon kunnen praten als een volwassene?

En, speciaal voor Nederlanders die Engels leren:

– Ben ik dom? Iedereen in Nederland is toch zo goed in Engels? Waarom kan ik het dan niet? Dan moet er wel iets mis zijn met me…

 

Heel normaal

Bovengenoemde frustraties zijn heel normaal. Het is absoluut niet vreemd dat je deze gevoelens soms hebt. Het is ook heel normaal dat deze gevoelens er af en toe voor zorgen dat je juist minder leert dan je wilt (en het is ook normaal om je dan later weer schuldig over te voelen).

Mijn idee is dat, helaas, deze gevoelens (en hoe je hiermee omgaat) nu eenmaal onderdeel zijn van het leerproces. Het is belangrijk om te weten dat dit gevoelens zijn die iedereen kent. Nu maakt dat het er natuurlijk niet echt makkelijker op, maar soms kan het helpen. Er is dus niets ‘mis’ met je als je deze gevoelens meerdere keren in je leerproces voelt en ervaart.

 

Hoe ermee omgaan?

– Weet dat dit heel normaal is.

– Snap dat je soms heel trots op jezelf zal zijn en soms in een hoekje zal willen wegkruipen. Begrijp ook dat dit elkaar kan afwisselen.

– Zorg ervoor dat de stem in je hoofd (dat stemmetje wat 95% van de tijd allerlei negatieve dingen tegen je zegt) naar jou gaat luisteren. Jij bent de baas, niet die stem. (Hierover in een later blog meer).

– Give yourself a break. Voel je de frustratie: ga iets anders doen, luister muziek, ga een end lopen. Blijf niet zitten leren terwijl je de frustratie hebt want de tijd die je dan gebruikt is absoluut niet een optimaal leermoment.

– Elke dag is nieuw. Elke dag kun je besluiten het leren weer op te pakken. Elke dag kun je besluiten 3 nieuwe woordjes te leren en te proberen andere woorden of zinnen te herhalen.

 

Ook jij kunt het. De bovenstaande gevoelens geven alleen maar aan dat je een normaal mens bent met gevoelens en gedachten! Veel plezier met leren.

 

 

Leave a reply

required