Hoe begin je met taal? Waar begin je als je wel wilt en ook al een beetje kennis hebt maar je ‘moet’ het in je leven plaatsen en je weet niet hoe?

We weten allemaal dat het zeer moeilijk is om een uur Engels 2x per week in je agenda te zetten. Natuurlijk wil je wel, je hebt ook het gevoel dat je een beetje ‘moet’ maar toch..waarom is het dan zo moeilijk om er mee bezig te gaan? Het antwoord is dat een uur gewoon te lang is. Je lichaam en geest reageren ertegen. Er zijn leukere/makkelijkere dingen die je in dat uur kunt doen! Daarom zou ik een andere strategie willen toepassen: Kijk hoe je het in kleinere periodes in je week kunt inbouwen. Taal is namelijk overal om je heen!

Doe bijvoorbeeld maar eens boodschappen in welke willekeurige supermarkt dan ook. Heb jij ook gemerkt dat tegenwoordig behoorlijk wat producten Engelse namen hebben? Je kunt een soort ‘spelletje’ met jezelf doen en 5 van deze producten proberen te spotten. Dan hoef je niet eens in een woordenboek op te zoeken hoe dat product in het Engels heet want de Engelse naam ligt er gewoon naast. Of kijk of je de eerste 5 producten die je tegen komt in het Engels kunt benoemen. Probeer eens je boodschappenlijstje in het Engels te maken…

Met taal bezig zijn kan ook gewoon thuis zonder dat je bij de computer zit. Als je spullen aan het opruimen bent, de was aan het doen, de vaatwasser aan het inruimen…bedenk dan eens: ‘Hoe heet dit in het Engels’? Mocht je het niet weten dan kun je een notitie maken op papier of in je telefoon en het later opzoeken in een online of offline woordenboek. En de volgende keer probeer je het dan weer om te kijken hoeveel je nog weet.

Een tip is ook om je eigen ‘woordenlijst/woordenboek’ te beginnen. Je schrijft hier de woorden in die jou handig lijken. Niet op alfabetische volgorde want dan wil je het zo precies doen dat je er waarschijnlijk nooit aan begint… Schrijf in die woordenlijst het Engelse woord met de Engelse betekenis (hiervoor kun je bijvoorbeeld het Cambridge Online Dictionary gebruiken: Cambridge British English Dictionary and Thesaurus) een Engels voorbeeldzin en, als je denkt het echt nodig te hebben, de Nederlandse betekenis. Eventueel kun je er ook nog een plaatje bij maken zodat het voor jezelf nog duidelijker is. Als je begint met de taal die je om je heen hebt/ziet dan kun je er elke dag wat mee.

Deze tip zorgt ervoor dat de taal wat ‘normaler’ wordt omdat je er vaker in je dagelijks leven wat mee doet. Dit kun je natuurlijk uitbreiden wanneer jij er klaar voor bent.

We denken vaak dat we geen spelletjes meer mogen doen omdat we volwassen zijn. En dat we meteen met moeilijke, lange, zinnen bezig ‘moeten’ omdat we volwassen zijn… maar niets is minder waar. Pak het op op het niveau wat jou nog redelijk te doen lijkt en je zal merken dat het makkelijker wordt EN leuker!

Sterkte en veel plezier met de spelletjes.

Leave a reply

required